Малките училища ще получат огромна финансова подкрепа за 2018 година

...
 Малките училища ще получат огромна финансова подкрепа за 2018 година
Коментари Харесай

До какви промени ще доведе новият начин на финансиране в средното образование

  Малките учебни заведения ще получат голяма финансова поддръжка за 2018 година (от 5 до 30%). Това ще промени заплащането на учителите, ще им разреши да привлекат и по-добри учители и психолози. Това без подозрение би следвало да докара и до по-добро преподаване и по-значими резултати. Би понижило недостига на педагогичен експерти. Шепата огромни учебни заведения най-малко за първата година ще имат по-малък бюджет от този през 2017. На пръв взор - ЛОШО!

 Но... това несъмнено не е толкоз рисково, в случай че методите на систематизиране на средства по общини се обмислят рационално и стратегически – по този начин за първи път от съществуването на делегирани бюджети, ще бъдат „ до-финансирани “ тъкмо огромните учебни заведения. За да имат това финансиране, което са имали през 2017 година, а не негативно.

 Плавно, в кратковременен проект, смяната на финансиране ще докара до записване на по-малко възпитаници в огромните учебни заведения и тяхното „ прекосяване “ в дребните образователни заведения. (Втората значима цел на смяната на финансиране). Така дребните учебни заведения ще получат втората си солидна поддръжка, от която от дълго време се нуждаят (и те, и общностите, където се намират) – повече възпитаници. А още по-доброто е, че това би довело до гладко балансиране на броя на учениците в другите учебни заведения, в границите на града.

 Бавно, в дълготраен проект, тази смяна би могла да докара в приблизително огромни обитаеми места до обществено значимата задача – прекосяване на едносменен образователен график. В огромните градове единствено този механизъм би бил непълен. Тук ролята на преструктурирането на учебната база е доста значимо да бъде взаимна активност на учебните заведения дружно с общините и МОН.

 „ Гигантите “ учебни заведения по един равномерен и спокоен метод ще намерят своята златна среда на брой паралелки и междинен брой възпитаници. НО! Тук при тях евентуално ще има по-лек ход на нарастване на приходите. Не е загадка, че при „ огромните “ междинните училищен приходи и в този момент са по-високи от тези при „ дребните “ учебни заведения. Много значим балансьор тук са общините – да бъдат положителния модератор за справедливото систематизиране на средствата. Да създадат нова, радикално друга „ формула “ за вярното постигане до всички възпитаници и учебни заведения. Да съумеят да диференцират ролята си на определени от гласоподавателите и да осъзнаят водещата си роля на консолидиращи измежду тъкмо своите учебни заведения. Но, още по–важно е образованието на шефовете по новия метод на бюджетиране.

 В системата влиза друг механизъм на систематизиране на средствата, който трансформира стила на финансиране. На управителен позиции са доста новоназначени (след 2008 година – когато влезе системата на делегирани бюджети) експерти, които се нуждаят от доста задълбочена и качествена подготовка за ръководство на средства. Работата на шефа е доста повече финансова, в сравнение с чисто педагогическа. С смяната на финансиране тази роля на шефа ще се ускори още повече. Това са компетентности, които би трябвало да бъдат усвоени бързо и свястно.

Диян Стаматов, шеф на 119-о СУ, София

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР